Havai Fişek Güvenliği
Aşağıda belirtilen hususlar sadece ehliyetli bir uzmana havai fişek gösterisi yaptıracaklar ve oyun ve eğlence amaçlı küçük çaplı havai fişek kullanacakların dikkat etmesi gereken temel noktalardır. Havai fişek profesyonelleri için çok daha kapsamlı ve teknik tedbirler gereklidir! Havai fişek güvenliği için gerekli önlemler alınmadığında neler olabileceğine dair fotoğraflara bu linkten göz atabilirsiniz.
01. Oyun ve Eğlence Amaçlı Havai Fişekler
Ağırlığı 5 kg’a kadar olan oyun ve eğlence amaçlı havai fişekler için izin gerekmemektedir. Her ne kadar bu kapsamdaki malzemelerin satış ve kullanımı kanun ile 12 yaş ile sınırlanmışsa da 18 yaşından küçüklerce kullanılmamalıdır. Lütfen çocuklarınızı bu konuda uyarın.
02. Şenlik ve İşaret Fişekleri
Yukarıda belirtilen oyun ve eğlence amaçlı patlayıcı maddeler dışındaki şenlik ve işaret fişekleri, üreticiler, 1. grup perakende av bayileri, 2. ve 3. grup piroteknik madde satış izni bulunanlarca satılabilir. Bu gruptaki malzemeleri de sadece A sınıfı ateşleyici yeterlik belgesi bulunan kişiler kaymakamlık izni ile kullanabilir. Bu tür bir gösteri yaptıracağınız zaman mutlaka gösteri izni alınız.
03. Personel Ehliyeti
Havai Fişek gösterinizi sadece ehliyetli firma ve kişilere yaptırınız. Patlayıcı maddelerle uğraşan bir kişinin gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olması hem doğabilecek hayati sorunları önler hem de bir sorunla karşılaşıldığında sorumluluk ve riski siz üstlenmemiş olursunuz.
04. Taşıma
Havai Fişekler Emniyet güçlerinden alınacak izin temelinde taşınmalıdır. Oyun ve eğlence amaçlı havai fişekler bu izne tabi değildir. Ancak bu tür malzemeler uçaklarda veya toplu taşıma araçlarında taşınmamalıdır. İyi paketlenmeli, yüksek ısıya veya ateşe maruz bırakılmamalıdır.
05. Çevre Güvenliği
Havai fişek gösterisi yaptırırken çevreye çok dikkat edilmelidir. Biçilmiş tarlalar, ağaçlık ve çalılık bölgeler, akaryakıt istasyonlarının yakınları, mahalle arası, balkon vb. yerler havai fişek gösterisi için uygun değildir. Bu tür yerlerde yapılan havai fişek gösterileri eğlenilmesi gereken gecenizi felakete dönüştürebilir.
06. Güvenlik Mesafesi
Havai Fişek gösterisi, kullanılan malzemeye göre belli mesafe uzaktan izlenmelidir. Seyircilerle havai fişeklerin arasına ehliyetli ateşleyicinin tavsiyesine göre mesafe bırakın. Böylelikle hem doğabilecek aksaklıkların yaratacağı risklerden korunmuş olursunuz hem de üstünüz kül ve kurum yağmurundan kirlenmesini önlersiniz.
07. Hava Koşulları
Kuvvetli rüzgarlı havalarda havai fişek gösterisi yapılmamalıdır. Rüzgar, gökyüzüne yükselen havai fişeği istemediğiniz noktalara sürükleyebilir ve tehlike yaratabilir. Gösteri için limit 40km/saat rüzgar hızıdır.
08. Yangın Tedbirleri
Yangın olasılığına karşı yangın söndürücü ve su bulundurun. Eğer su hortumu ve çeşme imkanınız yoksa en az 1-2 kova su bulundurun.
09. Ateşleme
Oyun ve eğlence amaçlı da olsa havai fişekleri ateşlerken üzerine eğilmeyiniz, elinizde tutmayınız. Kol boyu uzaklıktan ateşleyip derhal uzaklaşın. Ateş almayan havai fişeğe yaklaşmadan önce en az 10 dakika bekleyin. Fitilde bir aksaklık olmuş olabilir ve siz yanına yaklaştığınızda patlayabilir.
10. Gösteri Sonrası
Gösteri sonrasında gösteri alanına girmeye çalışmayınız. Etrafta sizin için tehlikeli olabilecek pek çok malzeme olabilir.